Dieta przyszłej mamy
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Przepisy dla kobiet w ciąży@flikr.com/dailyfood
Jeśli jesteś w ciąży, to co jesz ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka i jego zdrowia w przyszłości. Ty z kolei szybciej wrócisz do formy po porodzie. Ciąża jest to okres, w którym musisz zwrócić szczególną uwagę na to, aby jadać posiłki regularnie i żeby były one dobrze zbilansowane.
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby i zdrowe tłuszcze. W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą. Dopiero w kolejnych trymestrach rośnie zapotrzebowanie na energię.
Omlet grecki
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka wody lub mleka
- 1 pomidor malinowy
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 g fety
- bazylia świeża lub suszona
- szczypta słodkiej papryki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka wymieszaj w miseczce z solą, pieprzem i ziołami.
- Pomidora pokrój w nieduże kawałki, osusz na papierowym ręczniku i wykrój miąższ.
- Fetę i suszone pomidory pokrój w małą kostkę.
- Wylej jajka na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem.
- Dodaj kawałki pomidorów i fety.
- Gdy masa jajeczna się zetnie, wyłóż omlet na talerz.
- Całość udekoruj świeżą bazylią.
Pieczony dorsz
Składniki:
- 4 średniej wielkości filety z dorsza
- mieszanka ziół świeżych i suszonych, jak bazylia, oregano, natka, szczypior, rozmaryn
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 plasterków cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Filety dokładnie posyp z obu stron suszonymi przyprawami oraz jeśli to konieczne dodatkowo posól.
- Ułóż je w nasmarowanym oliwą, płaskim naczyniu żaroodpornym.
- Wierzch ryby możesz posypać świeżymi, posiekanymi ziołami oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem.
- Dopraw pieprzem, a na wierzch połóż plasterki cytryny. Całość delikatnie polej resztą oliwy.
- Piecz w piekarniku przez 20-25 min, w temperaturze 200 stopni.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Stokrotka
2016.07.31 16:53
Dla mamy same najlepsze rzeczy i najzdrowsze! Fajnie by było gdybyśmy cały czas tak dbały o siebie..
-
Patrycja Sobolewska
2016.07.29 17:54
najwiecej witamin !